Τι είναι οι διαβαθμίσεις IP;

Τι είναι οι διαβαθμίσεις IP;

 

Συχνά συναντάτε μια τιμή IP στα συστήματα φωτισμού, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτή η τιμή ή εν γένει η διαβάθμισή της; IP σημαίνει διαβάθμιση Ingress Protection ή International Protection. Ο πρώτος αριθμός υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας έναντι των στερεών και ο δεύτερος αριθμός την προστασία έναντι της υγρασίας και της σκόνης. Συνήθως για τον εσωτερικό φωτισμό όπως στην περίπτωση ενός κρεμαστού φωτιστικού για το σαλόνι σας, ένα φωτιστικό οροφής στην κρεβατοκάμαρά σας ή μια εσοχή προβολέα στον διάδρομο σας δεν χρειάζεστε επιπλέον προστασία καθώς πρόκειται για αντικείμενα IP20 κάτι που τα καθιστά ανθεκτικά έναντι της σκόνης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για μπάνια ή για εξωτερικό φωτισμό οποιασδήποτε φύσεως, τα πράγματα αλλάζουν καθώς το νερό και ο ηλεκτρισμός δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Έτσι, γι’ αυτούς τους τύπους περιβάλλοντος χρειάζεστε υψηλότερη τιμή IP, όσο υψηλότερη είναι η διαβάθμιση IP, τόσο περισσότερο ανθεκτικός στην υγρασία και το νερό θα είναι ο φωτισμός.


Η διαβάθμιση IP των φωτιστικών

Η ακόλουθη διαβάθμιση IP είναι η συνηθέστερη σε ό,τι αφορά τον φωτισμό:

  • IP20: Στεγανό έναντι σκόνης
  • IP21: Ανθεκτικό στις σταγόνες (δεν μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με νερό)
  • IP23: Ανθεκτικό στον ψεκασμό (δεν μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με το νερό)
  • IP44: Στεγανό (κατάλληλο για μπάνια και εξωτερικούς χώρους όπου καλύπτεται)
  • IP54: Στεγανό και ανθεκτικό σε σκόνη (κατάλληλο για μπάνια και εξωτερικούς χώρους όπου καλύπτεται)
  • IP65: Ανθεκτικό σε σκόνη και πίδακες νερού χαμηλής πιέσεως
  • IP67: Ανθεκτικό σε σκόνη και νερό σε βάθος έως 1 μ. ή για 30 λεπτά.
  • IP68: Ανθεκτικό σε σκόνη και νερό (ανθεκτικό σε περίπτωση μακράς περιόδου βύθισης)

Όσον αφορά τη διαβάθμιση IP για χρήση σε εξωτερικούς χώρους ή μπάνιο, αυτή χωρίζεται σε περιοχές ζώνης όπου ο κάθε φωτισμός χρειάζεται διαφορετική τιμή IP.

block 7


Η ελάχιστη απαιτούμενη τιμή IP σε ένα μπάνιο

Η ζώνη 1 είναι η μπανιέρα και το ντους του μπάνιου σας. Αυτή η περιοχή χρειάζεται υψηλότερη τιμή IP, καθώς υπάρχει μεγάλη υγρασία και νερό από το οποίο πρέπει να προστατεύεται ο φωτισμός, επομένως απαιτείται IP65 και άνω με πηγή φωτός 12V. Ο φωτισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον 225 εκ. μακριά από το κάτω μέρος της μπανιέρας ή του ντους.

Ζώνη 2

Η ζώνη 2 είναι ο νιπτήρας και η τουαλέτα του μπάνιου σας ή των κλειστών ντους. Αυτή η περιοχή δεν απαιτεί υψηλή τιμή IP, καθώς δεν υπάρχει άμεση επαφή με το νερό κατά τη χρήση, επομένως ισχύει μια τιμή IP44. Τυχόν φωτισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί 60 εκ. μακριά από τη Ζώνη 1.

Zone 2

Ζώνη 3

Η ζώνη 3 είναι η περιοχή γύρω από το μπάνιο όπου μπορεί να προκύψει υγρασία, αυτή η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από επαφή με το νερό, οποιασδήποτε φύσεως, εκτός εάν προκύψει συμπύκνωση, επομένως η ελάχιστη απαιτούμενη τιμή IP είναι IP21.Η ελάχιστη απαιτούμενη τιμή IP για εξωτερικούς χώρους

Η χρήση εξωτερικού φωτισμού μπορεί επίσης να χωριστεί σε ζώνες. Η ζώνη 1 είναι μια περιοχή πλήρως εκτεθειμένη όπου ένας φωτισμός έρχεται σε άμεση επαφή με όλους τους τύπους καιρικών συνθηκών, όπως έντονη βροχή, χιόνι, άνεμος και χαλάζι, επομένως το φωτιστικό πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει όλα αυτά τα στοιχεία και άλλα ταυτόχρονα. Αυτά τα φωτιστικά απαιτούν επομένως μια πολύ υψηλή τιμή IP -με ελάχιστη την IP65- ωστόσο σε περίπτωση που ο φωτισμός σας τοποθετηθεί σε μια περιοχή όπου πρέπει να βυθιστεί βαθιά μέσα στο έδαφος θα χρειαστείτε μια πολύ υψηλή τιμή IP τουλάχιστον IP67 και άνω.

Ζώνη 2

Η ζώνη 2 για εξωτερικό φωτισμό είναι εκεί όπου το φωτιστικό εγκαθίσται. Σε μια περιοχή όπου το φωτιστικό δεν εκτίθεται άμεσα σε εξωτερικά καιρικά φαινόμενα. Τα φωτιστικά αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε μια περιοχή όπου υπάρχει στέγη ή δομή που προσφέρει προστασία από ψηλά. Αυτές οι περιοχές, όπως η βεράντα σας με οροφή από πάνω, υπόστεγα ή γκαράζ με εσωρράχια απαιτούν ελάχιστη τιμή IP IP44.

IP

Ζώνη 3

Η ζώνη 3 για εξωτερικό φωτισμό είναι μια περιοχή όπου το φωτιστικό είναι πλήρως προστατευμένο από τα εξωτερικά καιρικά φαινόμενα. Επομένως, καλυμμένες στέγες ή μεγάλα εσωρράχια, μπαλκόνι ή βεράντα που δεν εκτίθεται και όπου το φωτιστικό προστατεύεται πλήρως από οποιαδήποτε επαφή με στοιχεία τα οποία σχετίζονται με το νερό ή τον καιρό, απαιτείται μια ελάχιστη τιμή IP IP23 γι’ αυτούς τους τύπους περιοχών.

emico-featured

Δημοφιλείς λαμπτήρες μπάνιου